Zo kunnen banken slim gebruik maken van artificial intelligence (2024)

Table of Contents
Zo kunnen banken slim gebruik maken van artificial intelligence Toepassing van AI in het bankwezen Een paar belangrijke punten uit het rapport Meer Minister Schouten waarschuwt nieuw kabinet voor sleutelen aan pensioenstelsel: ‘Dit kan Nederland €5,4 miljard kosten’ Van Rij komt op de valreep met wetsvoorstel voor vermogensbelasting in box 3: invoering per 2027 blijft haalbaar Autoloze stad Neom met futuristisch ov-systeem loopt vertraging op: deal met transportbedrijf van $10 miljard onzeker Deze 104-jarige is sinds haar vroege jeugd professioneel kreeftenvanger: het geheim voor een lang leven is ‘bezig blijven’, zegt ze Blijft China handelen met Rusland, dat Oekraïne aanvalt? Dan dreigt het land de toegang tot de Europese markt te verliezen Action leent €1,8 miljard om uitkeringen te doen aan investeringsmaatschappij 3i en andere aandeelhouders Chinese ‘luxeschaamte’ zet wereldwijde verkoop van dure handtassen en schoenen onder druk in 2024, volgens adviesbureau Zelfs als Trump de verkiezingen wint en de Republikeinen met een ‘clean sweep’ het Congres veroveren, kan de president niet alles doen wat hij wil Families of Boeing 737 Max crash victims call for planemaker to be fined $25 billion for ‘deadliest corporate crime in US history’ Elon Musk really wants advertisers’ money. But he also wants to keep tweeting. He can’t have both. #techtalks: Kan slimme technologie je personeelstekort oplossen? Partnerexperts Vacatures Europese Commissie wil zeven EU-landen onder curatele stellen om te hoge begrotingstekorten en staatsschulden Ik bezocht meer dan 80 landen: dit zijn 8 dingen die ik doe om veilig te reizen Structurele krapte op arbeidsmarkt dreigt van half miljoen banen in tech, zorg en geschoolde praktische beroepen Vastgoedadviseur ziet aanbodprobleem voor huurwoningen in grote steden – huurwet De Jonge lijkt door te gaan Met water uit je regenpijp de wc doorspoelen en zelfs de was doen? Kan allemaal, bewijst ondernemer Iwan Fransen Apple legt de basis voor een nieuwe iPhone-functie die geld moet opleveren References

HomeTech

Zo kunnen banken slim gebruik maken van artificial intelligence

Zo kunnen banken slim gebruik maken van artificial intelligence (1)

Business Insider Intelligence

Zo kunnen banken slim gebruik maken van artificial intelligence (2)

Foto: iStock

Banken kunnen forse kostenbesparingen realiseren met toepassingen van artificiële intelligentie (ai) én tegelijk klanten beter bedienen.

Kunstmatige intelligentie is voor de front office nuttig (chatbots), maar biedt ook kansen voor de middle office (fraudebestrijding) en back office.

Dit is een preview van het premium Business Insider Intelligence-rapport AI in Banking and Payments. Koop het rapport hier.

  • Bekijk de homepagina van Business Insider Nederland voor meer artikelen.

De toepassing van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, ai) in de financiële sector is een veel besproken onderwerp. Er is een ware hype ontstaan rond artificiële intelligentie en dat is niet geheel ten onrechte: de potentiële kostenbesparing voor banken door ai-toepassingen wordt geschat op 447 miljard dollar tegen 2023. Dat blijkt uit onderzoek van Autonomous Next dat terugkomt in een rapport van Business Insider Intelligence.

De meeste banken (80 procent) zijn zich er terdege van bewust dat ai grote voordelen kan hebben, volgens een peiling van OpenText onder financiële dienstverleners. Veel banken willen oplossingen implementeren die mogelijk gemaakt worden door artificiële intelligentie.

Driekwart van de respondenten bij banken met meer dan 100 miljard dollar aan activa geeft aan op dit moment ai-strategieën toe te passen. Bij banken met minder dan 100 miljard dollar aan activa is dit 46 procent. Dat blijkt uit een rapport van Evidence Lab.

Een paar oplossingen zijn al gemeengoed. Denk bijvoorbeeld aan chatbots in de front office en oplossingen die fraude moeten tegengaan in de middle office.

Zo kunnen banken slim gebruik maken van artificial intelligence (3)

Een van de grootste voordelen van kunstmatige intelligentie is dat je 24/7 in contact kunt staan met de klant en zo de klantervaring drastisch kan verbeteren. Maar ai is zeker niet alleen geschikt voor bankdiensten voor particulieren. Ook de back- en middle offices van zakenbanken en andere financiële dienstverleners kunnen baat hebben bij de toepassing van kunstmatige intelligentie.

Toepassing van AI in het bankwezen

De drie belangrijkste kanalen waar banken kunstmatige intelligentie kunnen inzetten om kosten te besparen zijn: de front office (beter contact met de klant), de middle office (voor fraudebestrijding) en back office (checks voor het wel of niet accepteren van klanten).

Het rapport AI in Banking and Payments van Business Insider Intelligence behandelt de meest betekenisvolle toepassingen. Welke strategieën passen banken nu al toe? En hoe kun je als bank het beste een digitale transformatie met kunstmatige intelligentie doorvoeren?

De banken die in dit rapport genoemd worden: Capital One, Citi, HSBC, JPMorgan Chase, Personetics, Quantexa en US Bank.

Een paar belangrijke punten uit het rapport

  • Banken gebruiken artificiële intelligentie om de identificatie en authenticatie van klanten te vergemakkelijken, werknemers te vervangen voor chatbots en stemassistenten, klantrelaties te verdiepen en gepersonaliseerde aanbevelingen te doen.
  • Artificiële intelligentie wordt ook door banken gebruikt om middle office-functies te ondersteunen en betalingsfraude op te sporen en te voorkomen. En denk verder aan het verbeteren van de processen voor antiwitwassen (AML) en know-your-customer (KYC)-controles.
  • Banken die succesvol met ai omgaan benadrukken de noodzaak van een holistische strategie die zich richt op meerdere onderdelen van bancaire bedrijf.

Het rapport:

  • Schetst de voordelen van ai in de bankensector.
  • Beschrijft de belangrijkste usecases voor het transformeren van de front- en middle office met behulp van technologie.
  • Laat verschillende spelers zien die kunstmatige intelligentie succesvol hebben geïmplementeerd.
  • Vertelt meer over hoe je ai het beste kunt benutten. Daarbij hebben we het ook over interne cultuur, personeelsinzet en data.

Geïnteresseerd in het volledige rapport? Download het hier!

Meer

  • AI
  • banken
  • kunstmatige intelligentie
  • Zo kunnen banken slim gebruik maken van artificial intelligence (4)

    Minister Schouten waarschuwt nieuw kabinet voor sleutelen aan pensioenstelsel: ‘Dit kan Nederland €5,4 miljard kosten’

    Drie van de vier coalitiepartijen zijn uiterst kritisch op het nieuwe pensioenstelsel dat vanaf 1

    Lees meer

  • Zo kunnen banken slim gebruik maken van artificial intelligence (5)

    Van Rij komt op de valreep met wetsvoorstel voor vermogensbelasting in box 3: invoering per 2027 blijft haalbaar

    Het wetsvoorstel is voor advies voorgelegd aan de Raad van State, waardoor het nieuwe kabinet er

    Lees meer

  • Zo kunnen banken slim gebruik maken van artificial intelligence (6)

    Autoloze stad Neom met futuristisch ov-systeem loopt vertraging op: deal met transportbedrijf van $10 miljard onzeker

    De futuristische stad Neom loopt weer vertraging op: een joint venture met een Deens transportbed

    Lees meer

  • Zo kunnen banken slim gebruik maken van artificial intelligence (7)

    Deze 104-jarige is sinds haar vroege jeugd professioneel kreeftenvanger: het geheim voor een lang leven is ‘bezig blijven’, zegt ze

    Drie keer per week staat ze om 3 uur op om met haar 80-jarige zoon Max het water op te gaan. Het

    Lees meer

  • Zo kunnen banken slim gebruik maken van artificial intelligence (8)

    Blijft China handelen met Rusland, dat Oekraïne aanvalt? Dan dreigt het land de toegang tot de Europese markt te verliezen

    Rusland financiert de oorlog in Oekraïne mede met de verkoop van ruwe olie aan China, onder meer

    Lees meer

  • Zo kunnen banken slim gebruik maken van artificial intelligence (9)

    Action leent €1,8 miljard om uitkeringen te doen aan investeringsmaatschappij 3i en andere aandeelhouders

    Grootaandeelhouder 3i van Action is een Britse investeringsmaatschappij met een belang van 55 pro

    Lees meer

  • Zo kunnen banken slim gebruik maken van artificial intelligence (10)

    Chinese ‘luxeschaamte’ zet wereldwijde verkoop van dure handtassen en schoenen onder druk in 2024, volgens adviesbureau

    Steeds meer welvarende Chinezen aarzelen om hun rijkdom te tonen met luxe producten, volgens advi

    Lees meer

  • Zo kunnen banken slim gebruik maken van artificial intelligence (11)

    Zelfs als Trump de verkiezingen wint en de Republikeinen met een ‘clean sweep’ het Congres veroveren, kan de president niet alles doen wat hij wil

    Naast de verkiezing van een nieuwe president van de VS, stemmen Amerikanen in november ook voor h

    Lees meer

  • Zo kunnen banken slim gebruik maken van artificial intelligence (12)

    Families of Boeing 737 Max crash victims call for planemaker to be fined $25 billion for ‘deadliest corporate crime in US history’

    Families of Boeing 737 Max crash victims are calling for the company to be fined $25 billion. It

    Lees meer

  • Zo kunnen banken slim gebruik maken van artificial intelligence (13)

    Elon Musk really wants advertisers’ money. But he also wants to keep tweeting. He can’t have both.

    Elon Musk has torched his advertising business since he bought Twitter in 2022. Now he would like

    Lees meer

#techtalks: Kan slimme technologie je personeelstekort oplossen?

Partnerexperts

Deze drie nieuwe revolutionaire ontwikkelingen gaan ons werk en leven voor altijd veranderen en het personeelstekort oplossen 
Bekijk hier alle #techtalks
Neurodiversity Pride Day: Waarom we meer in de kracht van andersdenkenden moeten geloven
Unlock your Potential
Hoe kleed je een saai huurpand aan? Zo zorgden deze managers voor een gezellige werkplek op Schiphol waar ze met trots klanten ontvangen
Je zaak op orde met Ikea for Business

Zo kunnen banken slim gebruik maken van artificial intelligence (20) Vacatures

  • Senior communicatieadviseur Toekomst Landelijk Gebied
  • Afdelingsmanager Communicatie
  • Projectcontroller
  • IV Business Controller


Bekijk alle vacatures →

Zweedse startup werkt aan een techniek om kweekvlees voor €1 per kilo te kunnen produceren – in 2026 wil het bedrijf de markt op

Zo kunnen banken slim gebruik maken van artificial intelligence (23)

Europese Commissie wil zeven EU-landen onder curatele stellen om te hoge begrotingstekorten en staatsschulden

In het najaar zal de Europese Commissie met een plan voor verbetering komen, dat in juni volgend

Lees meer

Zo kunnen banken slim gebruik maken van artificial intelligence (24)

Ik bezocht meer dan 80 landen: dit zijn 8 dingen die ik doe om veilig te reizen

Alleen reizen is een geweldige ervaring, maar je wilt dat uiteraard wel veilig doen. Met deze tip

Lees meer

Zo kunnen banken slim gebruik maken van artificial intelligence (25)

Structurele krapte op arbeidsmarkt dreigt van half miljoen banen in tech, zorg en geschoolde praktische beroepen

McKinsey stelt een vierdelig plan voor waarmee het voorspelde tekort kan worden teruggebracht tot

Lees meer

Zo kunnen banken slim gebruik maken van artificial intelligence (26)

Vastgoedadviseur ziet aanbodprobleem voor huurwoningen in grote steden – huurwet De Jonge lijkt door te gaan

De stijgende koop- en huurprijzen van woningen zorgen ervoor dat mensen minder doorstromen, waard

Lees meer

Zo kunnen banken slim gebruik maken van artificial intelligence (27)

Met water uit je regenpijp de wc doorspoelen en zelfs de was doen? Kan allemaal, bewijst ondernemer Iwan Fransen

Ondernemer Iwan Fransen installeerde al zo’n vijfhonderd opslagsystemen voor regenwater bij

Lees meer

Zo kunnen banken slim gebruik maken van artificial intelligence (28)

Apple legt de basis voor een nieuwe iPhone-functie die geld moet opleveren

De functie bestaat al in de iPhone 14 en latere modellen, maar moet worden uitgebreid en mogelijk

Lees meer

Zo kunnen banken slim gebruik maken van artificial intelligence (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 5920

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.